User Tools

Site Tools


sto_uciniti_ako_nise_dobili_ugovor_o_radu_24.10.2013

Što učiniti ako nise dobili ugovor o radu

Poslodavac je bio dužan dostaviti primjerak prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te uredno dostavljati obračun plaće po isplati plaće, ili potvrdu o neisplati plaće.

Pitanje;

Poslodavcu sam dao radnu knjižicu i prijavu za porez on se je meni obavezao da će me prijaviti te da mi je početna plaća 3600 kn. Radio sam dva i pol mjeseca na raznim poslovima kod njega i on mi je isplatio na ruke jednu polovinu plaće - 1900 kn. Nisam dobio ugovor o radu niti bilo kakav papir da sam u radnom odnosu,te mi nije isplatio dvije zaostale plaće. Zovemo ga već dva mjeseca, a on se stalno izmotava da je u nekim problemima. Pošto mi je to prvi posao,a moji srećom nisu radili kod privatnika ne znam što da radim i kome da se obratim.

Odgovor;

S obzirom da Vam poslodavac nije ponudio sklapanje pisanog ugovora o radu, niti Vam je uručio potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, a ako narav i vrsta rada te ovlasti poslodavca imaju obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, tada se sukladno odredbama Zakona o radu smatra da je poslodavac s radnikom sklopio ugovor o radu, i to ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Poslodavac Vam je bio dužan dostaviti primjerak prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te Vam uredno dostavljati obračun plaće po isplati plaće, ili potvrdu o neisplati plaće. Poslodavac Vam je također dužan vratiti radnu knjižicu.

S obzirom da poslodavac to nije učinio, tada navedenog poslodavca možete prijaviti inspekciji rada (više o tome možete naći na Internet stranici www.inspektorat.hr) pri čemu će inspekcija provesti potrebni nadzor poslodavca te eventualno izreći novčanu kaznu poslodavcu zbog nepoštivanja odredbi Zakona o radu i drugih zakonskim propisa.

Ako Vam poslodavac ne želi isplatiti cijelu dogovorenu plaću tada ćete isplatu dijela plaće koju Vam poslodavac nije isplatio kao i reguliranje prestanka radnog odnosa morati zatražiti putem nadležnog suda. Svakako Vam savjetujem da se prethodno savjetujete sa sindikalnim predstavnikom, ako ste član sindikata, ili da angažirate odvjetnika koji će Vam pružiti adekvatnu pravnu pomoć.

Actarius Grupa d.o.o.

info@actarius.hr

Izvor:http://www.moj-posao.net/Savjet/73390/Pravnik-odgovara-Sto-uciniti-ako-niste-dobili-ugovor-o-radu/14/

sto_uciniti_ako_nise_dobili_ugovor_o_radu_24.10.2013.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)