Novosti u Zakonu o ugostiteljskog djelatnosti
Ugostiteljska je djelatnost pripremanje I usluživanje jela, pića I napitaka te pružanje usluga smještaja, a I pripremanje jela, pića I napitaka za potrošnju na drugom mjestu I opskrba tom hranom. Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti I pružanje ugostiteljskih usluga moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti glede uređenja I opreme objekta, usluga te drugi propisani uvjeti. O novostima u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti koje stupaju na snagu već ovoga ljeta, piše u nastavku naša suradnica iz Ministarstva turizma.
1. Ugostiteljska je djelatnost pripremanje I usluživanje jela, pića I napitaka te pružanje usluga smještaja, a I pripremnje jela, pića I napitaka za potrošnju na drugom mjestu I opskrba tom hranom.
2. Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti I pružanje ugostiteljskih usluga moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti gled uređenja I opreme objekta, usluga te drugi propisani uvjeti.
3. Radno vrijeme uređeno je Zakonom, a predstavničkim je tijelima jedinica lokalne samouprave dana mogućnost da svojim odlukama mogu produljiti propisano radno vrijeme.
4. Ukida se mjera pečaćenja ugostiteljskog bojekta radi prekoračenja radnog vremena, a I tzv. otku pečaćenja u svoti od 30.000,00 kn, za prekoračenje radnog vremena propisanja je veća kazna u slučaju ponavljanja prekršaja.
5. Ugostitelju je Omogućeno izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za vrstu I kategoriju uostiteljksokg objekta I u prostoru stambene namjene za ugostiteljski objekt vrste soba, apartmemn, studio-apartman I kuća za odmor.
6. Inspekcijski nadzor nad provedbom zakona I propisa iz oblasti ugostiteljstva provode turistički inspektori Ministarstva turizma.
Izor: RRIF 08/15