User Tools

Site Tools


moze_li_poslodavac_radniku_uzeti_godisnji_odmor

Može li poslodavac radniku 'uzeti' godišnji odmor?

www.actarius.hr

info@actarius.hr

U slučaju da poslodavac ne omogući radniku korištenje godišnjeg odmora, radnik takvog poslodavca može tužiti za naknadu štete te prijaviti nadležnom inspektoratu.

Pitanje:

Radim u firmi koja nam je drugu godinu za redom uzela godišnji za vrijeme lockdowna. Ostalo nam je 6 dana godišnjeg odmora na kojeg sada idemo kolektivno tj. da bi ja išla na godišnji odmor kolegica ce umjesto mene raditi skraćeno radno vrijeme od 9:30-17:00 tj. kada se ja vratim ja ću raditi isto tako dok nje nema. Po tome ispada da odrađujemo taj famozni godišnji. Zanima me ima li poslodavac na to pravo uzimati godišnji odmor pod izlikom lockdowna s time da informaciju da smo na godišnjem smo dobili telefonski bez ikakvog rješenja o godišnjem odmoru niti nas se je unaprijed obavijestilo o tome.

Odgovor:

Pravo na godišnji odmor pravo svakog radnika te je ostvarivanje prava na godišnji odmor poslodavac obvezan osigurati svakom radniku. U slučaju da poslodavac ne omogući radniku korištenje godišnjeg odmora, radnik takvog poslodavca može tužiti za naknadu štete te prijaviti nadležnom inspektoratu radi kršenja propisa iz Zakona o radu.

Međutim, raspored godišnjih odmora za radnike utvrđuje poslodavac sukladno članku 85., stavak 1. Zakona o radu. To znači da radnik ne može sam sebi odrediti raspored godišnjeg odmora kroz kalendarsku godinu. Pri određivanju rasporeda godišnjih odmora radnika poslodavac mora radniku najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegova korištenja, a pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.

MojPosao.net - Može li poslodavac radniku 'uzeti' godišnji odmor? https://www.moj-posao.net/HR/Articles/Details/81114/Moze-li-poslodavac-radniku-uzeti-godisnji-odmor/#ixzz71RmzCUz1

Izvor: MojPosao.net - Može li poslodavac radniku 'uzeti' godišnji odmor? (moj-posao.net)

moze_li_poslodavac_radniku_uzeti_godisnji_odmor.txt · Last modified: 2021/07/23 06:35 by gasparovic