User Tools

Site Tools


3._stup_mirovinskog_osiguranja_da_ili_ne

ACTARIUS Knjigovodstveni Servis

Actarius Grupa d.o.o .

Ogrizovićeva 21, 10000 Zagreb,

Tel 01/382-0010, Mob 091/382-0015, Fax 01/382-0010

http://www.actarius.hr

info@actarius.hr


3. stup mirovinskog osiguranja, da ili ne?

U stvari se to zove dobrovoljno mirovinsko osiguranje (3. Stup) i to je jedan od oblika štednje za mirovinu. Naime budući su prvi i drugi stup obavezni ovaj 3. je dobrovoljni pa sami biramo želimo li štediti u 3. stupu ili ne. O čemu se zapravo radi? Radi se o tome da vi uplaćujete novac dobrovoljnom mirovinskom fondu koliko želite i kada god želite (sve je dobrovoljno) a oni će tu vašu lovu investirati i kada napunite 50 godina života možete početi trošiti taj novac. Možete i kasnije, ali ne možete prije 50-te. Kad kažem trošiti podrazumijeva se nekakva mjesečna renta koja bi vam trebala povećati mirovinu no možete tražiti i 30% novaca odmah a ostatak kroz 5 godina. To baš i nema smisla, ali postoji kao opcija za nestrpljive.

Zarada bi trebala biti sigurna i možda mrvicu veća od štednje u banci no osim toga trenutno dobivate i poticaje od države u max. iznosu od 750 kn na 5000 kn koje godišnje uplatite (slično kao kod stambene štednje). No nemojte dugo računati na to najave su da će to ukinuti 2015. Naime nikada nemojte donositi financijske odluke na temelju poticaja od države jer se ona uvijek može predomisliti ;)

Mirovinski fondovi taj novac najviše ulažu u obveznice RH a manjim dijelom i u neke dionice uglavnom kunu se u sigurnost te love koju uplaćujete. Čak po zakonu taj vaš novac ne može biti predmetom ovrhe niti dijelom stečajne mase mirovinskog društva. Ako vjerujete državi onda vjerujete i tom mirovinskom fondu. U slučaju smrti vaši nasljednici će naslijediti taj novac, ništa nije izgubljeno.

Pa u čemu je onda fora…

Na papiru sve zvuči sasvim ok. To je dakle novac koji se vrlo konzervativno investira, kojeg nećete potrošiti kada bude frka (jer ne možete do njega) a ako dovoljno uplatite kroz radni vijek možete si fino podebljati mirovinu jer ova iz prvog i drugog stupa ionako neće biti dovoljna.

Negativne strane su jednokratna naknada za učlanjenje u fond, zatim naknade za upravljanje te izlazna naknada (!?) koja bi prema informacijama koje sam našao na internetu mogla iznositi od 5-10%.

Osim naknada negativno je i to što se vaš novac vrti u istim onim financijskim papirima u koje teoretski možete i sami uložiti.

Ono što mi se definitivno sviđa je što ne možete do tog novca prije 50-te godine života i što možete dobivati određeni mjesečni iznos u mirovini. Odlično za one koji nisu previše disciplinirani s novcem.

Ukoliko ste ulaganje u 3. Stup zadnjih par godina koristili kao poreznu olakšicu taj dio će biti oporezovan po stopi od 12% + prirez prilikom isplate. Sada su ionako ukinuli porezne olakšice te ukoliko danas počnete uplaćivati zanemarite to.

I firma vam može uplaćivati lovu u 3. stup, ali..

Ovo je prilično zgodno za vlasnike tvrtki. Naime do 500 kn mjesečno (6000 godišnje) možete neoporezivo uplaćivati za sebe ili svoje radnike novac u treći stup. To je jako lijepo jer si umanjujete porez na dobit u firmi a novac na kraju ide vama. Loša strana je da ukoliko firma uplaćuje za radnika prilikom isplate taj dio se oporezuje 12% + prirez. Znači ako sami uplaćujete nema poreza ako vam firma uplaćuje ima poreza. Bez veze, ali se i dalje isplati jer bi firma platila oko 30% (20% porez na dobit + 12% porez na dividendu+prirez) poreza da si taj isti novac izvučete iz firme.

Osim toga poslodavac mora voditi evidenciju o uplaćenim premijama dobrovoljnog mirovinskog osiguranja i dostaviti poreznoj upravi jednom godišnje obrazac s podacima.

Životno osiguranje i/ili 3. stup?

Iako se radi o dva potpuno različita proizvoda ljudi ih često uspoređuju. Naime i jedno i drugo uplaćuju danas a lovu dobivaju za 20-30 godina i jedan i drugi proizvod se može isplaćivati u mjesečnim ratama. Naravno ako nemate novaca da uplaćujete i jedno i drugo onda morate izabrati koji od ta dva želite koristiti (ili niti jedan)

Prednosti životnog osiguranja:

a) osigurana svota - naime bez obzira što ste možda malo love uplatili u slučaju smrti vaši nasljednici će dobiti iznos na koji ste se osigurali (upravo je to i smisao životnog osiguranja)

b) u slučaju frke možete povući novac i uzeti ga, jest da ćete tu izgubiti pa nisam siguran je li ovo zaista prednost ili mana no možete barem do dijela novca odmah.

Mane životnog osiguranja – morate redovito uplaćivati svaki mjesec ili kako ste već odlučili.

Prednosti 3. Stupa

a) Uplaćujete kad hoćete koliko hoćete

b) Poticaji od države (dok se ne ukinu)

c) Ne možete do novca prije 50-te godine života ;)

Mane 3. Stupa

a) Država garantira – nisam siguran je li ovo dobro ili loše…

b) Velike naknade

Zaključak: načelno dobar proizvod kojim bi mogli podebljati mirovinu ako se sve ne razleti u sljedećih 20-30 godina.

Izvor: http://www.imamnovac.com/3-stup-mirovinskog-osiguranja,-da-ili-ne/232.aspx

3._stup_mirovinskog_osiguranja_da_ili_ne.txt · Last modified: 2021/11/26 01:09 (external edit)