User Tools

Site Tools


muko_moja_prijedi_na_drugogafaktoring_-_likvidnost_i_rjesavanje_dugova_u_jednome

Muko moja, prijeđi na drugoga. Faktoring - likvidnost i rješavanje dugova u jednome

U uvjetima kada tvrtke čekaju na naplatu u nekim slučajevima i dulje od pola godine likvidno poslovanje čini se scenarijem iz znanstvenofantastičnih filmova, a nesolventnost je realna prijetnja malim poduzetnicima. U Hrvatskoj sve veće banke imaju uslugu “faktoringa”, a postoje i specijalizirana društva kojima je to primarna djelatnost. Usluga svakako ima svijetlu budućnost u zemlji u kojoj je plaćanje dugova na dnu liste dužnosti.

Kako biste izbjegli podizanje nepovoljnih kredita da isplatite plaće radnicima, faktoring je usluga koju biste razborito trebali razmotriti. Po definiciji, faktoring je prodaja svojih potraživanja trećoj strani uz plaćanje određene provizije, što u praksi znači poboljšanje novčanih tokova, a otplata postaje problem faktora. U Hrvatskoj sve veće banke imaju uslugu faktoringa, a postoje i specijalizirana faktorinška društva kojima je to primarna djelatnost.

Kako faktoring izgleda u praksi?

Faktor odmah isplaćuje od 70 do 90 posto potraživanja, umanjeno za njegov postotak (koji varira ovisno o poslu, veličini iznosa i avansa). Ostatak od 10 do 30 posto faktor isplaćuje nakon što naplati potraživanje. Tvrtka koja se želi riješiti nedospjeloga potraživanja trebala bi većinu novca dobiti u nekoliko dana.

Treba napomenuti da faktoring nije način za rješavanje upitnih potraživanja nego dobar način trenutačnog povećavanja likvidnosti kompanije. Faktor provjerava bonitet dužnika i ako je procjena rizičnosti povoljna, ulazi se u faktoring.

Velika mogućnost rasta

Zemlje srednje Europe u mnogo su većem opsegu iskorištavale tu uslugu. U Hrvatskoj se faktoring nameće kao nova usluga kojom ponajprije banke privlače poduzetnike s problemima u likvidnosti, najčešće male i srednje tvrtke koje se pokušavaju pozicionirati na tržištu i novac trebaju odmah. Ako je suditi po rastu prometa na tržištu faktoringa sa 3 na 5,7 milijuna kuna u prošloj godini, usluga ima svijetlu budućnost u zemlji u kojoj je plaćanje dugova na dnu liste dužnosti.

muko_moja_prijedi_na_drugogafaktoring_-_likvidnost_i_rjesavanje_dugova_u_jednome.txt · Last modified: 2014/09/24 06:49 (external edit)