User Tools

Site Tools


1._stalni_sezonci_-_sve_sto_trebate_znati_o_njihovom_zaposljavanju

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

1._stalni_sezonci_-_sve_sto_trebate_znati_o_njihovom_zaposljavanju [2022/05/26 12:16]
gasparovic created
1._stalni_sezonci_-_sve_sto_trebate_znati_o_njihovom_zaposljavanju [2022/05/26 12:19] (current)
gasparovic
Line 1: Line 1:
 **STALNI SEZONCI - sve što trebate znati o njihovom zapošljavanju** **STALNI SEZONCI - sve što trebate znati o njihovom zapošljavanju**
  
-Poslodavci u turizmu, ​ugostiteljstvu, građevini ili poljoprivredi ​imaju ​mogućnost s radnikom sklopiti ugovor o radu na određeno ​vrijeme ​za obavljanje stalnih ​sezonskih ​poslova.+Poslodavci u turizmu, ​ugostiteljstvu, građevini ili poljoprivredi ​imaju mogućnost s radnikom sklopiti ugovor o radu na određeno ​vrijeme ​za obavljanje stalnih ​sezonskih ​poslova.
  
 Što je važno znati? Što je važno znati?
  
-• Poslodavac i radnik mogu iskoristiti ​mjeru aktivne politike zapošljavanja koju provodi HZZ (uvjet min. 6 mjeseci zaposlenje kod istog poslodavca).+• Poslodavac i radnik mogu iskoristiti ​mjeru aktivne politike zapošljavanja koju provodi HZZ (uvjet min. 6 mjeseci zaposlenje kod istog poslodavca).
  
-• Ugovor o radu na određeno vrijeme sklapa se za svaku sezonu ​posebno.+• Ugovor o radu na određeno vrijeme sklapa se za svaku sezonu ​posebno.
  
-• Nakon isteka sezone radniku će prestati radni odnos, a poslodavac ​ima obvezu osigurati ​radnika ​na produljeno mirovinsko osiguranje i plaćati mu doprinose ​(osnovica za plaćanje ​doprinosa ​iznosi 3.624,06 kn; I.stup – 543,61 kn; II.stup – 181,20 kn) sve do početka rada u sljedećoj sezoni.+• Nakon isteka sezone radniku će prestati radni odnos, a poslodavac ​ima obvezu osigurati ​radnika ​na produljeno mirovinsko osiguranje i plaćati mu doprinose ​(osnovica za plaćanje ​doprinosa ​iznosi 3.624,06 kn; I.stup – 543,61 kn; II.stup – 181,20 kn) sve do početka rada u sljedećoj sezoni.
  
-• HZZ poslodavcu odobrava i sufinancira troškove ​produljenoga ​mirovinskog osiguranja, i to 100% troška produljenog osiguranja za prva 3 mjeseca korištenja mjere, a u narednom razdoblju (koje može trajati najdulje 3 mjeseca), 50% produljenog ​osiguranja.+• HZZ poslodavcu odobrava i sufinancira troškove ​produljenoga ​mirovinskog osiguranja, i to 100% troška produljenog osiguranja za prva 3 mjeseca korištenja mjere, a u narednom razdoblju (koje može trajati najdulje 3 mjeseca), 50% produljenog ​osiguranja.
  
-• U skladu s Pravilnikom o porezu ​na dohodak propisano je da se trošak smještaja i prehrane radnika, ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada. Uvjeti je da računi o obavljenim ​uslugama ​smještaja i prehrane glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinskim putem. ​Neoporezivi ​primitak se prikazuje u JOPPD obrascu pod oznakom 62 - Trošak prehrane i smještaja sezonskih radnika, najkasnije do petnaestog dana u mjesecu za primitak iz prethodnog mjeseca.+• U skladu s Pravilnikom o porezu ​na dohodak propisano je da se trošak smještaja i prehrane radnika, ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada. Uvjeti je da računi o obavljenim ​uslugama ​smještaja i prehrane glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinskim putem. ​Neoporezivi ​primitak se prikazuje u JOPPD obrascu pod oznakom 62 - Trošak prehrane i smještaja sezonskih radnika, najkasnije do petnaestog dana u mjesecu za primitak iz prethodnog mjeseca.
  
-• Nakon raskida ugovora o radu za obavljanje stalnih sezonskih poslova, radnici nisu obvezni plaćati doprinose za zdravstveno ​osiguranje te se u roku od 30 dana samostalno prijavljuju na zdravstveno osiguranje. • Stalni sezonac stječe pravo na novčanu pomoć od prvog dana stjecanja statusa osiguranika produljenoga mirovinskog osiguranja+• Nakon raskida ugovora o radu za obavljanje stalnih sezonskih poslova, radnici nisu obvezni plaćati doprinose za zdravstveno ​osiguranje te se u roku od 30 dana samostalno prijavljuju na zdravstveno osiguranje. • Stalni sezonac stječe pravo na novčanu pomoć od prvog dana stjecanja statusa osiguranika produljenoga mirovinskog osiguranja
  
-• Poslodavac može imati stalnih sezonaca onoliko koliko ima zaposlenih ​radnika na neodređeno vrijeme.+• Poslodavac može imati stalnih sezonaca onoliko koliko ima zaposlenih ​radnika na neodređeno vrijeme.
  
  
-• Ukoliko radnik neopravdano odbije ponudu za sklapanje ugovora o radu, poslodavac ima pravo od radnika tražiti povrat sredstava za uplaćene ​doprinose+• Ukoliko radnik neopravdano odbije ponudu za sklapanje ugovora o radu, poslodavac ima pravo od radnika tražiti povrat sredstava za uplaćene ​doprinose
  
  
 izvor: UHY-Novosti-2022-05-1.pdf (uhyincroatia.com) izvor: UHY-Novosti-2022-05-1.pdf (uhyincroatia.com)
1._stalni_sezonci_-_sve_sto_trebate_znati_o_njihovom_zaposljavanju.txt · Last modified: 2022/05/26 12:19 by gasparovic