====== Kakva je radna odjeća propisana za osobe koje rade s hranom? ====== **Uposleni moraju nositi posebnu radnu odječu i obuću prema Pravilniku o radnoj odjeći i obući** osobama koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu dolaze u neposredni dodir sa namirnicama, sredstvima za održavanje osobne higijene, njegu i uljepšavanje lica i tijela. Radnu obuću i odjeću **obavezan je osigurati poslodavac**, i to najmanje **3 kompleta po osobi prilagođenu godišnjem dobu.** Za odjeću je potrebno **osigurati garderobne ormariće ili garderobu.** U ugostiteljskim objektima, ako se uslužuju samo pića, **dovoljna je pregača svijetle boje,** a ako se uslužuju jela, osoba treba **imati hlače ili suknju u boji, košulju ili bluzu, tj. kutu svijetle boje.** Šef sale, šef konobara i šef servica mogu **nositi odijelo, smoking ili frak, odnosno haljinu ili kostim.** Za nenošenje radne odjeće sanitrni inspektori naplaćuju mandatnu kaznu u svoti od** 1.000,00 kn na temelju čl. 42. Zakona o sanitarnoj inspekciji. ** Izvor: Časopis 4/11, str. 140.